Lourdes (gelegen aan de voet van de Pyreneeën in Zuid-West Frankrijk) is een van de weinige plekken op aarde waar zieken, gehandicapten en ouderen bij alles voorrang hebben en vooraan staan of zitten. Hier staat de zieke mens centraal en zijn verlangen van heling en troost. Hier helpen mensen elkaar, zorgpelgrim en zorgvrijwilliger, op zo’n wijze dat beiden na een paar dagen zorg en aandacht geven aan elkaar. En soms wordt de zorgpelgrim even zorgverlener en zorgvrijwilliger zorgontvanger. Waarom? Lourdes is een plek waar de hemel de aarde raakt.

In 1858 verscheen de H. Maagd Maria een aantal keren aan het eenvoudige meisje Bernadette Soubirous. Zij vroeg de heilige Bernadette onder meer om de mensen op te roepen zich te bekeren en zich te wassen met het water. In de grot langs de rivier de Gave, waar Maria verscheen, vond Bernadette een waterbron. Deze waterbron bleek geneeskrachtig. Mensen drinken het water en maken gebruik van de baden. Lourdes is ook een plek van gebed en van saamhorigheid.

In Nederland organiseren twee organisaties al bijna 100 jaren iedere jaar meerdere bedevaarten naar Lourdes, die in het bijzonder ook geschikt zijn voor (ernstig) zieke mensen. Dit zijn vlieg- of busreizen.

Meer informatie voor bedevaartreizen:

VNB / Nationale Bedevaarten (www.vnb.nl)

Huis voor de pelgrim (voorheen: Limburgse bedevaarten) (www.huisvoordepelgrim.nl)

NLZ / Nederlandse Lourdesbedevaart voor zieken (www.huisvoordepelgrim.nl)